top of page
  • Juanjo Fernández Sola

Advent II: "Humilitat... I que ens duri més d'una setmana!"

Déu sempre té una paraula per a tots nosaltres. De vegades no l'entenem i de vegades no ens sembla gaire aplicable a la nostra vida... però Déu no es cansa de parlar-nos, a l'eucaristia, i a la feina, i a casa, i al carrer... I cal admetre que, pel que fa a actualitat, amb les lectures d'aquest diumenge s'ha superat: ens parla de situacions d'incertesa i dificultat (com ara una pandèmia, vaja) i ens proposa ser bons, fer el bé i posar-nos al servei de Jesús, reconeixent la seva grandesa. ¿Sabeu aquella frase de Picasso: "Que la inspiració m'agafi treballant"? Doncs això seria com la versió cristiana de la frase: que el-que-vingui (sigui el que sigui) ens agafi sent bones persones i fent bones accions. Déu n'hi do (i mai més ben dit!).


No vull fer comentari de text de les lectures ni parafrasejar-les: quedem-nos amb la versió original que sentirem de llavis dels lectors i lectores, i/o de les que llegirem al Full Dominical. Però no em puc resistir a parlar del text de l'Evangeli, perquè hi surt Sant Joan Baptista, que és el meu sant i -això m'ho he inventat- patró dels conferenciants, que és al que em dedico.


Mireu, Sant Joan Baptista (JB a partir d'ara) era un home coherent, connectat amb la seva fe d'una manera molt essencial. Havia de ser tota una estampa: vestit amb pell, menjant llagostes del camp... sort que es passava al dia al riu, perquè si no, quina pudor! Una mica friqui, admetem-ho... però coherent. I si hi ha una cosa que tothom respecta és que allò que pensem, allò que diem i allò que fem estiguin "sincronitzats". Per a tothom tenia una paraula escaient, que servia perquè cadascú constatés on era i on volia arribar. Vaja, que en JB era un coach de l'any 30dC!


Convindrem que en JB era un gran home. Si fos ara, hauria sortit a programes i reportatges. Els seus baptismes i els seus discursos motivacionals tindrien milions de visionats, i #JBetRemulla seria trending topic. L'haurien convidat a tertúlies i, si hagués volgut, hauria pogut presentar les campanades de Cap d'Any i tot! Però aquest home tan gran, tan... "popular", diu que no, que ell no és l'important, que el bo de veritat és el seu cosí Jesús (a qui en aquell moment no coneix ningú). En JB és humil. Autènticament humil.


En aquest temps de pandèmia la humilitat ha brillat per la seva absència. Moltes persones han expressat la seva opinió -suposadament autoritzada- i han exposat els seus coneixements sobre tota mena de temes: mèdics, econòmics, educatius, epidemiològics, polítics... a través de tota mena de pantalles. Sovint amb una arrogància que no minvava encara que els fets desmentissin les opinions tan rotundament expressades amb anterioritat. Hi ha una abundància tan gran de formacions, webinars i cursos... que fins i tot hi ha cursos per aprendre a vendre cursos! Com diu l'Antoni Bolinches, "vivim en un món on sobren experts i falten savis". Us heu fixat que les persones més sàvies, sàvies de debò, són les més humils?

Reconèixer humilment les capacitats i talents dels altres és molt alliberador, i ens permet prendre consciència de les nostres pròpies qualitats, i de les possibilitats infinites d'aprenentatge. Reconèixer humilment que som tots germans, fills d'un Déu que ens contempla, ens estima i ens regala la Creació, ens ha d'omplir d'alegria i responsabilitat joiosa. Reconèixer humilment que tenim tant per aprendre ens ajuda a preparar-nos per al camí cap al portal de Betlem. Allà, commoguts pel miracle de la vida, si som humils tots serem germans: pastors, Reis ...i caganers.

Així que no ens prenguem tan seriosament a nosaltres mateixos, ni a la nostra suposada autoritat, ni als nostres grans mèrits adquirits... perquè no sabem què passarà demà, ni si en una situació que "arribarà inesperadament, com un lladre", serviran de res l'autoritat, els mèrits i les opinions. Llavors ens caldrà humilitat, per confiar en la promesa de Déu: "un cel nou i una terra nova, on regnarà la justícia".


És Advent, ens preparem per al camí cap al portal! Proposem-nos ser humils... i que ens duri més d'una setmana!


Juanjo Fernández Sola

Ensenyo Escrivint, Dibuixant... i Xerrant

www.juanjofernandez.com

Comments


Entrades recents
Arxiu
bottom of page