top of page
  • Comunitat Cristiana Sant Pere Claver del Clot

Estada a El Salvador per a la beatificació de Rutilio Grande, S.J.

Fa quaranta anys que es van crear els Comitès Òscar Romero (COR) a Catalunya, a Espanya i al món. La tasca dels COR és la de difondre el llegat del Bisbe màrtir Òscar Arnulfo Romero i Galdámez, assassinat el 24 de març de 1980 pels esquadrons de la mort a El Salvador, mentre oficiava l’Eucaristia. Va ser canonitzat a Roma el 14 d’octubre de 2018.


Els Comitès Òscar Romero han treballat des de l’origen amb l’espiritualitat de monsenyor Romero i amb l’objectiu de ser amb les persones que lluiten per la dignitat, per la cultura i per l’alliberament. Tots el Comitès col·laborem en projectes que fomentin l’organització popular i que esdevinguin sostenibles en terres de Centreamèrica.


Els comitès de l’Estat espanyol, entre d’altres projectes, col·laborem econòmicament amb la Comissió de Drets Humans d’El Salvador, Comunitats de Base ACOBAMOR, projecte de sostenibilitat alimentària, projectes per a pal·liar els efectes de la Covid-19 a El Salvador i Hondures i amb projectes per a ajudar els damnificats dels huracans ETA i IOTA a Hondures i Guatemala.

I empesos per l’espiritualitat que ens uneix a tots els Comitès, vàrem decidir anar a El Salvador del 17 al 29 de gener per assistir a la beatificació de Rutilio Grande, sj. , el dia 22 de gener de 2022 a San Salvador. La Delegació que va assistir en nom dels comitès Òscar Romero de l’Estat espanyol va estar formada per set persones provinents dels Comitès de Múrcia, Saragossa, Torrelavega, Tarragona, Terrassa i Barcelona.


Per a nosaltres és molt important Rutilio Grande, sj., ja que el seu martiri va acabar d’obrir els ulls d’Òscar Romero qui, a partir d’aleshores, va decidir denunciar nombroses violacions dels drets humans, va solidaritzar-se amb les víctimes de violència política i va ser al costat dels més pobres.


La beatificació era col·lectiva ja que eren quatre màrtirs: Rutilio Grande, sj. i els seus acompanyants, Manuel Solórzano i Nelson Lemus assassinats tots tres el 12 de març de 1977 quan es dirigien a la població d’El Paisnal cap a l’Eucaristia, així com Fra Cosme Spessoto assassinat el 14 de juny de 1980 mentre pregava abans de celebrar l’Eucaristia.

La beatificació va ser presidida pel Cardenal de San Salvador Gregorio Rosa Chávez, nomenat expressament pel papa Francesc per oficiar aquesta celebració. Es va oficiar la missa a l’aire lliure a la plaça de El Salvador del Mundo i hi vàrem assistir una gran quantitat de persones d’El Salvador i d’arreu del món. Hi havia gent de totes les edats i, sobretot, molts joves que assistien a la celebració. Gran quantitat d’ells eren voluntaris que amb la seva amabilitat ens van orientar per la gran plaça.


Aquest dotze dies d’estada els vàrem aprofitar per a fer immersió en la realitat del país i per a visitar les Comunitats Eclesials de Base del districte de la Libertad a Santa Tecla, al costat de San Salvador. Les tres comunitats que vàrem visitar van ser les de “El Limón”, “La Florida” i la comunitat “Segundo Montes” (jesuïta assassinat a l’any 1989 juntament amb Ellacuria a la seu de la Universitat Centre Americana, UCA). A totes aquestes comunitats hi havia una profunda religiositat i vàrem compartir tant l’estada com la paraula de Déu.


També vàrem visitar diferents monuments martirials en honor a les persones massacrades en els conflictes armats a El Salvador.

Durant la nostra estada ens han acompanyat i guiat persones de l’Associació de Comunitats de Base Monsenyor Romero (ACOBAMOR), que treballen amb les Comunitats Eclesials de Base els àmbits dels nens, joves, dones i gent gran (a qui allà n’hi diuen “adultos mayores”).


Personalment, aquest viatge m’ha aportat el coneixement de la realitat d’El Salvador i de totes les desigualtats que hi ha en el sí d’aquesta societat centreamericana. Després d’aquesta experiència reitero el meu compromís a favor dels més pobres seguint el mestratge de Monsenyor Romero.


Jordi Soriano i Márquez

Secretari del Comitè Òscar Romero de Barcelona

Membre de la Comunitat Cristiana de Sant Pere Claver

Comentarios


Entrades recents
Arxiu
bottom of page