Joves de la Comunitat organitzen una eucaristia a l'estil Taizé per aquest dissabte
L’habitual eucaristia de dissabte a les 19:30 h es canvia aquesta setmana per una eucaristia ambientada a l’estil Taizé a la capella de la Comunitat del Clot. La celebració l’han preparada joves de la Comunitat després de viure una experiència transformadora aquest mes de novembre a la comunitat francesa de Taizé. De tot plegat en parlem amb dues persones que ho han viscut en primera mà: el Marcos Ajates, alumne dels Jesuïtes del Clot i jove de l’esplai de la Comunitat; i el Llibert Requena, professor de l’escola i acompanyant Mag+s. L'eucaristia Taizé serà aquest dissabte 1 de març a les 19:30 h.

L'eucaristia la preparen els alumnes de segon de batxillerat dels Jesuïtes del Clot que van anar a Taizé el novembre passat i que formen part del grup Mag+s de l’escola. La idea, explica en Llibert, és que sigui una celebració el més similar a les que s’organitzen a la comunitat ecumènica francesa. “Es posaran teles, es canviarà l’espai, hi haurà música i hi haurà menys llum”, diu. Tot plegat per “reproduir aquí, al Clot, el que vam viure el novembre”.
L'eucaristia és oberta a tothom i està pensada perquè tothom s’hi pugui sentir a gust. Especialment, els joves de la Comunitat i els monitors i monitores dels esplais. La majoria d’ells han viscut l’experiència a Taizé com a part de la seva formació per ser educadors en el lleure. Per a molts d’ells, la d’aquest dissabte és “una oportunitat de reviure una experiència d’obertura, de transcendència i que transforma positivament”, explica l'acompanyant Mag+s.
“Taizé és una oportunitat per aturar-se i reflexionar”
En la mateixa línia s’expressa en Marcos, qui creu que és important poder oferir nous formats i possibilitats per a les eucaristies de dissabte. “Fer-ho permet viure l’espiritualitat des de perspectives noves que poden arribar més profundament a les persones”, diu.
Quan els hi van proposar de viure l’experiència Taizé el mes de novembre, el Marcos no havia sentit a parlar mai abans d’aquesta petita població. Amb tot, confessa que no s’ho va pensar i va dir que sí: “Era una excusa per sortir de la rutina monòtona del dia a dia i viure una nova experiència”. “Volia viure la meva espiritualitat d’una manera diferent i conviure amb persones d’arreu del món”, hi afegeix. Assegura que hi va anar “obert per deixar-me sorprendre”.
Després de viure una setmana amb la comunitat ecumènica, en Marcos assegura que va ser “una experiència única”. “Em va sorprendre l’ambient de silenci i pregària, així com la senzillesa amb què es viu tot allà”, narra. El que més li va agradar és, sense dubte, el que més enamora de Taizé: la combinació de cants i pregàries. També parla de la convivència amb altres cultures i persones de totes les edats.
Passats gairebé quatre mesos des d’aquell viatge, en Marcos no dubta a recomanar l’experiència com “una oportunitat per aturar-se i reflexionar”. “A Taizé trobes un espai de pau on pots desconnectar de les preocupacions diàries i centrar-te en el que realment importa”, subratlla. I afegeix: “Crec que és una experiència que hauria de poder viure tothom una vegada a la vida”.
Oferir el viscut a la Comunitat
Per tot això, el grup de joves de segon de batxillerat volia portar aquesta experiència a la Comunitat després de viure-la en primera persona. Tot plegat es va concretar dijous passat. Després de l’activitat ‘Taizé al Clot’, que s’organitza a l’escola i que consisteix en una pregària de Taizé durant tot el dia, els acompanyants del grup de Mag+s els van proposar oferir el viscut a la Comunitat, en l’eucaristia de dissabte. I així ha estat.
El grup Mag+s dels Jesuïtes del Clot organitza diverses trobades al llarg del curs per parlar de diferents temes. Han parlat de vocació, discerniment i ho han combinat amb activitats més explícites com la de Taizé. La idea, explica el Llibert, és que aquestes activitats que s’organitzen des del grup de joves de l’escola es vinculin també amb la Comunitat.
Comments