top of page
  • Comunitat Cristiana Sant Pere Claver del Clot

55 anys d'esplaiEl passat 11 de maig va tenir lloc la celebració del 55è aniversari de l’Esplai Joan Suñol al pati de l’Escola Jesuïtes El Clot. La festa va començar amb un seguit de jocs i activitats per continuar amb un berenar i acabar amb la celebració de l’Eucaristia.


L’Eucaristia va estar presidida per l’Enric Puig sj, atès que va ser el fundador de l’Esplai. Va comentar que era la primera Eucaristia que presidia al Clot des que va deixar de ser rector de l’escola. Va explicar-ne la història i, sobre tot, els antecedents de l’esplai, així com el paper que van jugar-hi alguns jesuïtes, com ara el pare Lluís Maria Chanut i, especialment, el pare Elies, que va promoure unes primeres sortides i colònies a Sant Hilari Sacalm i, més tard al campament vell proper a la Masia del Puig de Fàbregues, que en aquell moment no tenia condicions per acollir-hi colònies. Aquestes primeres activitats, que no tenien continuïtat al llarg de l’any, sempre provoquen incertesa i discussió a l’hora d’establir en quina data es pot dir que va començar l’Esplai com a tal. Un cop ja van començar les activitats periòdiques i no només les colònies d’estiu, l’Esplai es va anomenar SCV Clot (Servei de Colònies de Vacances), després Esplai Sant Pere Claver del Clot i, posteriorment, Joan Suñol, en honor a aquest jesuïta que tant es va estimar l’esplai, els seus monitors i els seus infants. L’Enric Puig també va voler destacar la importància cabdal de mantenir a Déu present en l’Esplai, no només en les celebracions de la fe sinó també en la manera d’educar i en l’exemple dels monitors cap als infants.Al final de l’Eucaristia, que va estar concelebrada per en Pere Borràs, sj, en Pep Baquer sj i en Manolo Hernández sj, rector de la Comunitat, van intervenir el grup de Formació de l’Esplai, l’Albert Florensa, President de la Comunitat, i el Roger Vilaclara, responsable del Centre d’Esplai.
El President, Albert Florensa, va dir que els monitors de l’Esplai necessitaven complir tres requisits: el compromís, la gratuïtat i l’astúcia. El compromís és imprescindible si es vol disposar del temps necessari per poder dur a terme la feinada que fan cada curs d’esplai; la gratuïtat perquè l’ADN de l’esplai és el voluntariat; i l’astúcia per trobar la millor forma d’arribar als infants i als joves oferint-los la motivació que els farà partícips i incondicionals del lleure, a través del qual l’Esplai podrà assolir la seva finalitat, que no és altra que l’educació en el lleure. També va dir que considera que els monitors són uns revolucionaris perquè transmeten als infants un estil de vida que no és el que ofereix la societat actual.


El responsable de l’Esplai, Roger Vilaclara, va dir que abans de decidir la data de la celebració del 55è aniversari es va tornar a explorar la cronologia de la seva història, que com hem dit abans sempre genera dubtes, fins que es va confirmar que sí, que realment ja fa 55 anys de l’Esplai! Va explicar que tot l’equip educatiu, il·lusionat, es va mobilitzar de seguida i es va bolcar en la feinada que havien de dur a terme les diferents comissions organitzatives. Va fer un agraïment molt especial als monitors actuals, als ex monitors, als infants i els joves de l’Esplai, a les famílies i a la Comunitat Cristiana Sant Pere Claver, que sempre és al costat donant el suport necessari al projecte. Va acabar desitjant una llarga vida a l’Esplai i dient que si en el 50è aniversari va desitjar que durés 50 anys més, en el 55è desitjava que en durés 55 més. Cinquanta-cinc anys més construint una societat millor.

Per molts anys Centre d'esplai Joan Suñol!


Fotografies: Xavier Somoza

Comments


Entrades recents
Arxiu
bottom of page