top of page
  • Comunitat Cristiana Sant Pere Claver del Clot

Donar la mà

A les escoles de la Companyia de Maria, els nens i nenes aprenen des de ben petits la importància de donar la mà. Santa Joana de Lestonnac es va encarregar de destacar aquest gest tan senzill, i a la vegada tan profund, i el va convertir en una de les tres màximes de la Companyia. I és que donar la mà és tan fàcil i a la vegada tan difícil, tan simple i a la vegada tan significatiu, que es converteix en un símbol de solidaritat, però també d’acompanyament. Imagino que Joana de Lestonnac s’inspiraria en Jesús, però també en tantes Mares de Déu que apareixen donant la mà al seu fill petit, o sostenint-lo als seus braços, o en tantes i tantes mestres que acompanyen, guien i tenen cura de les seves alumnes.A la vida de Jesús també hi trobem moltes situacions en les que dona la mà; ho fa amb persones malaltes, rebutjades, o amb els infants. I altra vegada ens trobem amb un acte carregat de significat, ple de contacte, tendresa, empatia i proximitat. Un acte que transmet aquest estil de vida senzill i en Comunitat (en Companyia) que ens proposa Jesús. Donar la mà com a símbol de gratuïtat; un valor tan imprescindible com poc valorat actualment. Un gest que ens ha de comprometre amb les persones més vulnerables, aquelles que viuen situacions difícils, o amb les que cerquen un futur millor, però també, i especialment, amb aquelles que tenim més a prop.


A casa, a l’escola, a la feina o amb les amistats, donar la mà significa escoltar, atendre, observar, fer camí plegats, acompanyar. Significa ser i estar present en un món cada vegada més virtualment efímer i incert.A les famílies amb petits a casa al final del dia la intensitat baixa, baixa i baixa gairebé fins a apagar-se. És el moment després del conte; el moment d’anar a dormir.

És una estoneta curta però amb molt significat, en la que moltes persones aprofitem per repassar com ha anat el dia. A casa, amb les petites ens donem la mà i, tot sovint, ja estirades al llit, dediquem un minut a fer un examen del dia versió infantil. Un sol minut. I és en aquest precís instant en el que “donar la mà” pren tot el sentit del món.


Un gest senzill i preciós que ens apropa a les persones que estimem.


Judit Vilaclara i Verdú

Mestra de Lestonnac de Sant Roc a Badalona

Membre de la Comunitat Cristiana de Sant Pere Claver


Comments


Entrades recents
Arxiu
bottom of page